söndag 28 april 2013

SM guld SM guld SM guld...

Hemkommen från ett underbart öl SM i Eskilstuna. Nu inväntas bara domarutlåtanden från de inlämnade bidragen till domarklassen med spänning, Jag ställde upp i klass 5, 6, 9 och 11.


17 kommentarer:

  1. Grattis! :)

    Jag älskar Belgisk öl. Hur gör man en perfekt sådan? Vad ska man tänka på?

    SvaraRadera
  2. Oj! Hur långt är ett snöre, börja med och definiera vilken stil du vill brygga, har då något kommersiellt exempel?

    SvaraRadera
  3. elva meter. Exakt! :)
    Maredsous tycker jag är goda. Särskilt deras Blonde men även deras Brune och Tripel.

    SvaraRadera
  4. Testa:
    Pilsnermalt (belgisk) 80%
    Caramunich Malt 10%
    Special B 2%
    Candi Sugar 8%
    Styrian Goldings 60min
    Saaz 10 min
    Wyeast 1388 "Belgian Golden Ale"

    Mäska 66C i 75min
    Pitcha jästen vid 18-19 grader första 48 timmarna sedan låter du den stiga lätt 4-5 grader till

    För mer komplexitet ökar du munich eller använder lite aromatic

    SvaraRadera
  5. Tack så mycket! :) Det var typ inget av det jag hade hemma men jag kan ju beställa. Aldrig bryggt efter recept förut men det är väl ett bra sätt att lära sig. Låter som ett bra recept.
    Den svåraste biten blir nog att kunna kontrollera jästempen. Det blir lite den tempereatur som råder i huset. Just nu har jag 20 grader inne.
    Går det bra att byta ut jästen mot en annan? Jag har en wlp 515 Antwerpen jäst som fungerar fint. kör en del med safebrew wb-06 också(Torrjästen)
    Saazhumle brukar jag ha hemma. Är candisugar typ samma som strösocker? :)

    Grattis igen till första pris! Hip hip hurra!

    SvaraRadera
  6. Ok då börjar vi bryta ner frågorna:
    .20 grader funkar fint bara det inte hoppar upp och ner för mycket under dygnet, ju varmare det är desto mer estrar får du.
    .wlp 515 Antwerpen, visst fungerar den men du kommer troligtvis gå miste om en del belgo karaktär, om du inte är ute efter en belgo pale ale.
    .candisugar är inverterat socker men det går bra med strösocker, vill du ha mer karaktär, vanligtvis i lite mer komplexare öl kan du använda ljus eller mörk muscovadosocker, eller en blandning av alla, rent socker har ingen smak så det blir bara % medans muscovadosockret efterlämnar smak.

    Vad har du för ingredienser, jag kan hjälpa dig med att bygga recept om du vill.

    SvaraRadera
  7. wow! bussigt!
    Jag har hyffsat jämnn temp nu. I vintras var det värre för då var det väldigt varmt precis när man eldat och sedan rätt kallt framåt morgonen.
    Det finns så många jäster. köpte den där Antwerpejästen av ren slump. Valde en i mängden bara. Kan testa en annan senare.
    Just nu har jag dåligt med humle så det måste jag köpa mer av. Har bara en massa olika amerikanska högalfasorter i frysen just nu.
    Malt har jag vanlig pale ale (kommer ej ihåg vilken sort), Munchermalt, special B, Caraplus 150, vetemalt, chokladmalt, rostad malt, vanligt korn. Säkert någon mer som jag glömt. Tänkte beställa snart igen lite mer basmalt samt Northern brewer, EKG och Saaz.
    Gott med belgisk öl. Jag har ett par stycken på G här. En som jäser och en som är hyffsat nyligen buteljerad.
    Tack igen/Rickard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur ser ditt vatten ut, vilka mängder clorider, sulfater, calsium, sodium samt hårdhet har du?

      Radera
  8. Hur många liter brygger du åt gången,hur lakar, mäskar och kokar du?
    Du skulle kunna göra en enkel golden ale på 80%palemalt 10%munchnermalt 7% socker samt 3%vatemalt, starta jäsningen vid 20grader och när den kommit igång (30-40 timmar senare) hittar du någon plats med stadiga 22-23 för att få fram lite fenoler och estrar.
    Räkna på ett OG på dryga 1.060 mäska in lågt (64), du vill ha den så torr det går, har du EKG eller Fuggle humle så funkar nog det också, det ska bara vara subtilt jordigt/pepprigt i bakgrunden.

    SvaraRadera
  9. Vatten behandling kan jag inte mycket om så det är ju ett område där det finns gott om utrymme för förbättring. Jag brukar slänga in en tesked Kalciumsulfat i vattnet innan mäsk och även lite i lakvattnet. thats it.
    Dom siffror jag hittat om mitt vatten är änsålänge:
    PH 7,6
    Klorid 4,9
    sulfat 4,1
    Kalcium 27
    Magnesium 3,6
    Natrium 8,6

    Jag brukar göra 20 liter åt gången. Har en Bielmeier som jag mäskar, lakar och kokar i. Den är på 29 liter så jag brukar koka 25 liter ner till ca 20-21 liter.
    Vilken jäst skulle du rekommendera till receptet ovan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bara tillsätta kalciumsulfat i vattnet och inte väga det medför kanske sämre öl en om du kontrollerar processen, sulfatet kommer driva humlen fram och dölja malten, vad har du för alkanitet (hårdhet), hur många gram är en tesked?
      Jag skulle balansera vattnet bättre med en mix av kalciumclorid, kalciumsulfat och bicarbonat, för receptet ovan skulle jag försöka hamna på värden runt 50-70, jg kan hjälpa dig ta fram mängderna bara jag får veta hur mycket vatten du använder i hela processen.
      Ang. jästval så kör på Antwerpen nu och testa, vill du ha ännu mer belgo karaktär, byer du till en annan jäst typ Duvel liknande.

      Radera
  10. Kommer inte ihåg hur många gram. Mätte en gång för länge sedan och kom fram att det var en rätt lagom mängd och sedan körde jag vidare på det utan ifrågasätta :) Gissningsvis kanske 10 gram?!

    Ok, tagit fram vattenprovsresultatet.
    Alkalinitet: 140 mg HCO3/l
    totalhårdhet 5,4 dh
    Ingen aning vad dessa siffror betyder dock. Hittade inget om sodium i mina papper. Sedan såg jag att jag skrivit fel på:
    sulfat 4,3 mg/l
    klorid 4,8
    Magnesium 6,9
    Natrium 8,4

    Jag använder nog totalt ca 32 liter vatten. Kanske någon liter hit eller dit beroende på ölsort.



    SvaraRadera
    Svar
    1. med tio gram CASO4 får du ett vatten:
      Kalcium 100mg/l
      Sulfat 179mg/l
      för ett ballanserat öl borde klorid / sulfat delarna vara lika och inte 179 mot 4,8 det räcker med 3 till 1 eller 4 till 1 om du vill ha ett humle drivet öl och vise versa om du vill ha ett malt drivet öl.

      Eftersom du redan har ett högt HCO3 värde så rekommenderar jag att köra på 5g CaSO4 och 5g CaCl för ett mer ballanserat öl.

      Radera
  11. Ok nu har jag ritat ihop något:

    20 Liter Belgare

    4,5 kg Basmalt (pale ale eller pilsner om jag köper det)
    0,5 kg Münchermalt
    0,4 kg vanligt strösocker
    0,1 kg Muscovadosocker
    0,2 kg vetemalt
    Prel OG 1,060 (jag brukar inte få bättre effektivitet än så. 70% som bäst)
    Humle:
    Goldings 60 minuter 22 Ibu
    20 gram Saaz 5 minuter
    jäst:wlp 515 antwerpen

    Vad tror du om detta?

    Tänkte på mäskförfarandet lite. Räcker det med en gång runt 64 grader och sedan kanske mäska ut vid 78? Ingen syrarast vid 35 eller proteinrast runt 50 grader???

    Tack för all hjälp :)

    SvaraRadera
  12. Det blir bra öl det där, till 20L OG 1.060 behöver du två paket jäst eller om du kan göra en 2L starter med ett paket, det räcker med inmäskning vid 64-65 grader 40 min och 67-68 i 30 ( du kan köra en på 64 i 60-70 min om du inte kan stegmäska säkert). lakningen blir bra vid 74-78 grader.
    70% effektivitet är bra, oroa dig inte för det. med ett sådant recept så ligger fokus på rätt mängd bra jäst, stadig jäsnings temp och sanitet.

    Hör av dig när du är igång, alltid roligt att höra hur det går för andra.

    SvaraRadera
  13. Oki, jag hojtar till när jag skaffat all malt å humle jag behöver samt kalciumklorid (det är vad Ca Cl betyder va?) och bryggt en omgång.

    JAg brukar oftast överdosera jästmängd för att vara på den säkra sidan men finns det några faror med att ha för mycket jäst? Jag tänker använda den slurryn som jag redan använt två gånger.

    Det kan nog dröja någon vecka innan jag bryggt denna för jag har slut på tomflaskor också. Måste sätta fart å dricka mer lättöl ;)

    mvh/Rickard

    SvaraRadera
  14. Ca Cl är kalciumklorid. det är bättre att ha lite för mycket aktiv jäst än för lite, kolla med Mr Malty på nätet eller en annan yeast pitch calulator.

    SvaraRadera