fredag 26 oktober 2012

Down under brew.

För ett tag sedan införskaffades Nya Zeeland humle Riwaka, Pacific Jade samt en gammal trotjänare Nelson Sauvin, samtliga kommer att ingå i en trestegs raket där det startats med en Imperial pilsner, bryggd 121016 som för närvarande står ute i -1 grad för kall krasch, 121026 bryggdes nr:2 i serien en enkel Pale ale med ca: 8g/L Riwaka och Nelson S de sista minuterna i koket samt en liten del Pacific som bitterhumle.
Som vanligt blev det BIAB för nr:1 och 2 fast denna gång med IKEAs Sarita tyg som var mycket tätare än den tidigare påsen som använts, gjorde även några humlepåsar av tyget när ändå symaskinen var framme.
Första bryggden med Sarita tyget: Någon sämre utbyte än vanligt (73%), kan bero på en något förhöjd mäsk temp samt högre OG.
Note: starta med lite lägre initial temp för att sedan öka efterhand mäsken tar en enhetlig temp.
Andra bryggden med Sarita tyget: Mycket bättre utbyte (83%)
Note: hulmepåsar i Sarita tyg var en katastrof, humlepelletsen satte igen tyget så det blev som luftballonger som flöt på ytan, försökte även att tynga ner dom med rostfria bultar som motvikt men flytkraften var enorm, fick pressa ur luften som en tepåse hela tiden.

Bryggd nr:3 lutar år en IPA, vad kallas det när det är humle från regionen som IPAn skippades till (DPA) Domestic Pale Ale??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar